Historia "Zielonej Budki"

Zdjęcie dla kartki: Historia Blur dla zdjęcia do kartki: Historia

Fot. Grażyna Rutowska/NAC

16 lipca 1967

Na zdjęciu kolejka przed słynną  "Zieloną budką", najbardziej warszawską lodziarnią w PRL. Nawet bez oficjalnej nazwy, którą jej nadano w 1956 roku, każdy doskonale wiedział, że najlepsze lody można kupić na Puławskiej w "Zielonej Budce". Miejsce do dziś zachowało swoją lodziarską tradycję, choć już pod innym szyldem.

Historia "Zielonej Budki" ma swój początek w 1947 roku, kiedy w kwietniu, na gruzach Warszawy Edmund Plewicki znajduje drewniany, zielony kiosk po byłej kwiaciarni. Przenosi budkę wraz z przyjaciółmi na ul. Puławską róg Madalińskiego i rozpoczyna sprzedaż owoców, warzyw i pączków własnego wyrobu. Kilka miesięcy potem dogaduje się ze swym sąsiadem Kazimierzem Koziełłem, z zawodu cukiernikiem i rozpoczynają współpracę. Kazimierz Kozieł codziennie w domu przygotowuje porcję lodów i dostarcza do sklepiku. Szybko okazuje się, że popyt na lody jest tak wielki, że ręczna produkcja nie wystarcza i wspólnicy zakupują maszyny.

Lody produkowane są wyłącznie z surowców naturalnych i sezonowych owoców. Nakładane są one łyżką do płaskich wafli lub termosów przynoszonych przez klientów. Lody produkowane są codziennie, a ich sprzedaż odbywa się do wyczerpania. W tym czasie w Warszawie lody produkowane są jedynie przez nieliczne prywatne zakłady cukiernicze i w niewielkim stopniu przez państwowe zakłady mleczarskie. Zielona Budka ma więc pionierską i unikalną pozycję na rynku. W 1956 roku po raz pierwszy na szyldzie lodziarni pojawia się nazwa "Zielona Budka", którą kojarzy już niemal każdy Warszawiak.

"Zielona Budka" najbardziej jest kojarzona z adresem Puławska 11, gdzie mieściła się od 1961  gdzie również dziś znajduje się lodziarnia. W 1980 roku Edmund Plewicki z powodu złego stanu zdrowia sprzedaje markę i lodziarnię przy Puławskiej 11. W tym czasie lody Zielonej Budki nie mają sobie równych. Nowym właścicielem zostaje Zbigniew Grycan, firma rozpoczyna inwestycje w nowe technologie, a cukiernia przy Puławskiej 11 w 1991 roku zamienia się w salon lodowy, do którego możemy zajrzeć również dziś!

Źródła:
Historia Zielonej Budki
Prawdziwa historia Zielonej Budki

Mapa

Fotografia:

Kolejka przed lodziarnią "Zielona Budka", Puławska 11, 1967 - Fot. Grażyna Rutowska/NAC